تغییرات پوستی را جدی بگیرید
میان انواع و اقسام سرطانهایی که هر سال هزاران ایرانی را مبتلا میکند، سرطان پوست یکی از شایع ترین آنهاست؛ سرطانی که خیلی بی سر و صدا از راه میرسد، به کندی پیشرفت میکند، اما میتواند تبدیل به یک بیماری بدخیم شود.سرطان پوست آنقدر در ایران شایع است که رتبه اول را میان مردان مبتلا به سرطان از آن خود کرده میان زنان ایرانی مبتلا به سرطان هم، بعد از سرطان سینه در جایگاه دوم شیوع قرار دارد.
خطر چه افرادی را تهدید می کند ؟
بالا بودن آمار ابتلا به سرطان پوست در کشور، به موقعیت جغرافیایی ایران برمیگردد که تابش نور خورشید و پرتوگیری در کشور زیاد است. حتی اگر به دلیل نور خورشید، به سرطان پوست مبتلا نشویم باز احتمال ابتلا به پیرپوستی و آب مروارید زیاد است. شاید جالب باشد که بدانید در محافل چشم پزشکی دنیا گفته میشود ایران روی مدار کاتاراکت یا همان آب مروارید قرار دارد که یکی از اصلی ترین دلایل آن، پرتوهای فرابنفش است.
زندگی در سرزمین نورگیر و پر آفتاب ما، خودبه خود احتمال ابتلا به سرطان پوست را بالا میبرد اما عواملی هستند که باعث میشوند بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان قرار بگیریم. این عوامل عبارتند از: روشن بودن رنگ چشم و رنگ پوست، زندگی در ارتفاعات، تغذیه نامناسب، زمینه خانوادگی سرطان، داشتن سابقه پرتو درمانی و برنزهکردن پوست و از همه مهمتر، مراقبت نکردن از پوست.
شاید جالب باشد که بدانید مهاجرت از مناطق کم نور به مناطق پرنور هم میتواند خطر ابتلا به سرطان را در شما افزایش دهد؛ چرا که پوست آمادگی سازگاری با شرایط پر نور را ندارد و درصورتی که در معرض نور زیاد قرار گیرد، احتمال سرطانی شدن سلولهایش چندین برابر میشود.
ضدآفتاب را دستکم نگیرید
بخش بزرگی از خطر ابتلا به سرطان پوست با یک قدم ساده از بین میرود: استفاده از ضدآفتاب. ضدآفتاب مانع از نفوذ پرتوهای مضر به پوست شما و تخریب سلولهایتان میشود؛به شرطی که رقم SPF ضدآفتاب تان حداقل 15باشد. اقدامات دیگری مثل استفاده از کلاه لبه پهن، استفاده از عینک آفتابی، پوشیدن لباس آستین بلند و اجتناب از رفت وآمد در ساعاتی که آفتاب تند وجود دارد (10صبح تا 4بعد از ظهر) میتواند در پیشگیری از سرطان پوست مؤثر باشد.
کجای بدن دنبال نشانه ها باشیم ؟
مهمترین اصل در درمان سرطان پوست، مراجعه به موقع به پزشک است. قبل از آن، شما باید به خوبی ویژگیهای خالها و لکه های پوستتان را بشناسید و تغییرات آنها را زیرنظر داشته باشید. بیشتر مواقع، ضایعات پوستی در نواحی پشت گردن، پشت تنه، پایین ران و ساق پا ایجاد میشود. اما نباید بررسی پوستتان را به همین نقاط محدود کنید.
نواحی پنهان مثل لای انگشتها، کشاله ران، پشت زانو و... را هم چک کنید. اگر عوامل خطرزای بیماری را دارید یا سابقه این سرطان در خانواده تان وجود داشته، میتوانید از خال هایتان عکس بگیرید و تغییرات آنها را دنبال کنید تا چیزی از چشمتان دور نماند.
این نشانه ها را جدی بگیرید
سرطان پوست معمولا خوشخیم و بسیار درمان پذیر است. پزشک با جدا کردن بخش آسیب دیده از پوست مانع از رشد و توسعه بیماری میشود اما مراجعه زودهنگام به پزشک اهمیت زیادی در درمان سرطان پوست دارد. باید مراقب باشید و هرگونه تغییری که در پوست شما ایجاد شد، با پزشک در میان بگذارید. تغییر رنگ پوست، ایجاد لک جدید روی پوست، تغییر اندازه خالهای پوستی یا ترمیم نشدن زخم نشانه های خوبی نیستند.اما مهمترین علامت هشدار سرطان پوست، خالها هستند. خالهایتان را دقیق بررسی کنید و تغییرات یا ویژگیهای آنها را زیرنظر داشته باشید. نامتقارن بودن خالها یک نشانه جدی است. بهطور طبیعی، خالهای ما متقارن هستند.
اگر یک خط فرضی را در وسط خال درنظر بگیرید و 2نیمه را با هم مقایسه کنید، باید هر دو طرف شبیه به هم باشند. اگر این دو نیمه به یکدیگر شباهت نداشتند ممکن است این خال، یک خال سرطانی باشد. اگر حاشیه خال ناصافی و ناهمواری داشت یا محو شده بود یا شکل نامنظم داشت باید درباره سلامتی خال نگران شوید.خالهایی که رنگ یکنواخت ندارند، مثلا بخشی از آنها قهوه ای و بخشی دیگر سیاه یا قرمز است، میتوانند نشانه ای از بیماری باشند. خالهای بزرگتر از ته مداد هم مشکوک هستند. بهطور کلی، خالهای خوشخیم کوچکتر از 6میلیمتر هستند.
تغذیه برای پیشگیری از سرطان پوست
اگرچه سرطان پوست یکی از رایج ترین سرطانهاست اما محققان راههای زیادی را برای پیشگیری از این بیماری پیشنهاد میکنند؛ از خوردن آسپرین گرفته تا فیبر و کافئین و آنتی اکسیدان.
امگا3 :
محققان دانشگاه منچستر با بررسی اثر روغن ماهی روی سیستم دفاعی پوست 79 فرد سالم متوجه شدند که مصرف امگا 3 موجود در روغن ماهی میتواند از سرطان پوست پیشگیری کند. در واقع، نتایج نشان داد نقص سیستم ایمنی در افرادی که از این مکمل استفاده کردند تا 50درصد کمتر از افرادی بود که از این مکمل استفاده نکردند.
کافئین:
مصرف کافئین میتواند بدن را در مقابل سرطان پوست ایمن کند. محققان دانشگاه سیاتل در تحقیقی رابطه میان استفاده از کافئین و کاهش ابتلا به برخی انواع سرطان پوست را بررسی کرده و دریافتند که کافئین، سلولهای تخریب شده پوست را در بر میگیرد و مانع از پیشروی تومورهای سرطانی میشود.در واقع، وقتی سلولهای پوست در معرض تابش فرابنفش قرار میگیرد، تغییراتی در دی ان ای آنها به وجود میآید که احتمال بروز سرطان را بالا میبرد. کافئین این آسیبها را برطرف میکند و مانع ایجاد سلول سرطانی میشود. بنابراین توصیه میشود چای، قهوه و شکلات تلخ را در برنامه روزانه خود جای دهید.
فیبر :
تا جایی که میتوانید غذاهای حاوی فیبر مصرف کنید. فیبرها باعث میشوند که روده ها با سرعت بیشتری توکسین های سرطانزا را دفع کنند. بیشترین میزان فیبر در میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل و سبوسدار وجود دارد.
آنتی اکسیدان :
اگر زیاد در معرض آفتاب هستید، آنتی اکسیدان بیشتری را در برنامه غذایی خود جای دهید. آنتی اکسیدانها بیشتر در میوهها وجود دارند و کلم بروکلی، انگور، انار، فلفل دلمه و گوجه فرنگی منابع غنی این ماده هستند.
آسپرین :
از مزایای آسپرین در جلوگیری از ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی و عروقی شنیده اید. اما جالب است بدانید که نتایج پژوهشی که در دانشگاه استنفورد آمریکا انجام شده، نشان میدهد که اثرات ضدالتهابی آسپرین میتواند خطر بروز سرطان پوست را در زنان کاهش دهد. محققان 59 هزار زن را در مدت 12سال مورد بررسی قرار دادند و دریافتند زنانی که در این مدت، آسپرین مصرف میکردند در مقایسه با دیگران، 21درصد خطر کمتری برای ابتلا به سرطان پوست داشتند. علاوه بر این، هرچه طول مدت مصرف آسپرین افزایش پیدا میکرد، خطر ابتلا به این سرطان هم کمتر میشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند،بلوک آ،طبقه سوم،کلینیک صدف
تلفن : 32240828 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چگونه پوست را در هواي سرد، نرم نگه داريم؟
تاریخ انتشار : 1388-09-16 -
راههای مقابله با ترکهای پوستی
تاریخ انتشار : 1388-10-21 -
خارش پوست دلایل و راهکارهای درمان آن
تاریخ انتشار : 1395-08-01تاریخ بروز رسانی : 1395-08-01 -
روش های کارآمد روشن شدن رنگ پوست
تاریخ انتشار : 1388-04-05تاریخ بروز رسانی : 1395-07-05 -
زیبایی و بهداشت پوست در تابستان
تاریخ انتشار : 1388-04-15 -
چگونه پوستی زیبا داشته باشیم؟
تاریخ انتشار : 1389-11-16 -
نکات بهداشتی مهم در رابطه با پوست
تاریخ انتشار : 1390-02-07 -
سلامتی پوست ، مو و ناخن
تاریخ انتشار : 1390-02-05 -
خشکی پوست در زمستان
تاریخ انتشار : 1389-11-02 -
نکاتی برای پوست های مستعد آکنه و جوش
تاریخ انتشار : 1397-09-21 -
هفت راز جوانی پوست
تاریخ انتشار : 1391-01-26 -
آرایش و پیری یا جوانی پوست
تاریخ انتشار : 1388-04-19 -
بیماریهای عفونی پوست و استخرهای شنا
تاریخ انتشار : 1388-04-29 -
بازار داغ پیلینگ پوست صورت
تاریخ انتشار : 1388-05-03 -
خشكي پوست
تاریخ انتشار : 1388-05-09 -
آلرژی های پوستی
تاریخ انتشار : 1388-05-17 -
پوست سالم و روزه داری
تاریخ انتشار : 1388-05-31 -
حفظ سلامتی پوست با تغذیه مناسب
تاریخ انتشار : 1390-01-15 -
بیماریهای پوستی مرتبط با شغل
تاریخ انتشار : 1389-12-24 -
رموز جوانی و شادابی پوست
تاریخ انتشار : 1388-07-25
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .