علت بوجود آمدن لکه های سفید رنگ روی ناخن ها
بر خلاف آنچه تصور میشود کمبود کلسیم یا روی هیچ نقشی در ایجاد نقاط سفیدرنگ روی ناخن ها ندارد. در حقیقت ایجاد این تغییرات در سطح ناخن، نشانه ضربهای است که روی ناخن وارد شده است.حتما تا به حال برایتان پیش آمده که ناگهان متوجه وجود نقاط سفید رنگی روی ناخن هایتان شده باشید. شاید تلاش کرده باشید آنها را از روی سطح ناخن بخراشید، اما متوجه شده اید که این نقاط سفیدرنگ بخشی از بافت ناخنهایتان هستند.
بسیاری از افراد بر این باورند که ایجاد این نقاط در سطح ناخنها، نشانه کمبود کلسیم یا روی است و تنها راه درمان آن، ایجاد تغییر در برنامه غذایی و خوردن غذاهایی است که نیاز بدن به مواد معدنی و ویتامین ها را تأمین کند.شایعترین عامل ایجاد این نقاط که میتواند هم روی انگشتان دست ها و هم روی انگشتان پاها ایجاد شود، وضعیتی است که از آن تحت عنوانLeukonychiaنام برده میشود.گرچه به نظر میرسد با توجه به اسم آن، ابتلا به این وضعیت، نشاندهنده اختلالی جدی باشد، اما معمولا ایجاد چنین تغییری در سطح ناخن ها به منزله ابتلا به یک بیماری خطرناک نیست.جنس اصلی ناخن از پروتئینی به نام کراتین سخت می باشد و در هنگام ساخته شدن ناخن گاهی اوقات حباب های هوا ایجاد می شود.
این حباب های هوا به شکل نقاط سفید رنگ دیده می شوند. این حباب ها هیچ ارتباطی با کمبود های املاح و ویتامین ها در بدن ندارد.بر خلاف آنچه تصور میشود کمبود کلسیم یا روی هیچ نقشی در ایجاد نقاط سفیدرنگ روی ناخنها ندارد. در حقیقت ایجاد این تغییرات در سطح ناخن، نشانه ضربهای است که روی ناخن وارد شده است. باید توجه داشت تنها در صورتی که روی یک یا تعدادی از ناخن ها این نقاط دیده شوند، میتوان گفت این تغییرات ناشی از وارد شدن ضربه به ناخنها هستند. اما اگر چنین تغییراتی در سطح همه ناخن ها ایجاد شده باشد، به این معنی است که عوامل دیگری مانند کمخونی، بیماری های قلبی، سیروز کبدی، دیابت یا بیماری های کلیوی در بروز این تغییرات تأثیرگذار بودهاند و باید به پزشک مراجعه کنید.
شاید فکر کنید در روزهای گذشته اصلا هیچ اتفاقی برایتان نیفتاده است که موجب آسیب دیدگی ناخن هایتان شده باشد، اما به این نکته توجه داشته باشید که ناخن ها به کندی رشد میکنند، بنابراین ممکن است ضربه هفته ها پیش از اینکه این نقاط سفید رنگ در سطح ناخن ها ظاهر شده باشند، به بافت ناخنتان آسیب رسانده باشد.
علاوه بر این، ایجاد این لکه های سفید رنگ روی بافت ناخن میتواند نشانه وجود عفونت خفیف در بدن یا ابتلا به آلرژی باشد، یا حتی از عوارض جانبی مصرف داروهای خاص باشد.اگرچه عوامل مختلفی در ایجاد این تغییرات نقش دارند، اما در هر صورت اگر شما هم بهتازگی متوجه ایجاد نقاط سفیدرنگی روی ناخنهایتان شدهاید، بهتر است بدانید به هیچ درمانی نیاز ندارید و به تدریج با رشد ناخن ها این لکهها بالاتر آمده و با کوتاه کردن ناخن ها از بین میروند و تا زمانی که دوباره ضربهای به ناخن ها وارد نشود، اثری از آنها ایجاد نخواهد شد.
باید توجه داشت تنها در صورتی که روی یک یا تعدادی از ناخن ها این نقاط دیده شوند، میتوان گفت این تغییرات ناشی از وارد شدن ضربه به ناخن ها هستند.اما اگر چنین تغییراتی در سطح همه ناخن ها ایجاد شده باشد، به این معنی است که عوامل دیگری مانند کمخونی، بیماریهای قلبی، سیروز کبدی، دیابت یا بیماریهای کلیوی در بروز این تغییرات تأثیرگذار بودهاند و باید به پزشک مراجعه کنید.
انواع سفیدی ناخن
سفیدی تمام ناخن :
در این حالت کل ناخن شما سفید می شود. این حالت می تواند ناشی از هایپوالبومینمیا (آلبومین پایین) که در نوعی نارسایی کلیه دیده می شود، یا نارسایی کبدی و یا عدم جذب پروتئین و از دست دادن پرتوئین باشد. همچنین مشکل ژنتیکی و یا عارضه جانبی سولفونامیدز (نوعی آنتی) بیوتیک باشد.
سفیدی ناخن استریاتا :
در این نوع سفیدی ناخن که در آن ناخن به شکل نوار تکی و یا نوارهای سفید و بی رنگ موازی ایجاد می شود و عموما ناشی از آسیب فیزیکی و یا اختلال در ساختار ناخن می باشد. مثال های معمول برای افرادیکه دچار این مشکل می شود ناشی از ضربه زدن برناخن، بستن در ماشین و یا خانه برروی ناخن و استفاده زیاد از مانیکور می باشد. همچنین این نوع سفیدی ناخن ممکن است ناشی از آسیب کفش برروی شصت پا نیز رخ دهد. همچنین این نوع آسیب دیدگی می تواند ناشی از مصمومیت با آهن، قلع و یا آرسنیک رخ داده و یا ناشی از سیروز کبدی و یا شیمی درمانی باشد.
سفیدی ناخن واقعی :
این نوع سفیدی ناخن، معمول ترین نوع آن بوده که در آن تکه ها و لکه های سفید برروی ناخن ظاهر می شود. چیدن و جویدن ناخن یکی از متداول ترین علل ابتلا به این نوع سفیدی ناخن در بزرگسالان و کودکان می باشد. بجز آسیب دیدگی هوای حبس شده در بین ناخن ها نیز می تواند عامل این مشکل شود.
لازم به ذکر است که اگر به هر دلیل این لکه ها روی ناخن به وجود آمدهاند نیازی به درمان ندارند و بعد از بلند شدن ناخن ها به صورت طبیعی از بین میروند. به هیچ وجه اقدام به تراشیدن این لکه ها نکنید. چرا که اگر به علت آسیب این لکهها به وجود آمده باشد، تنها آسیب به وجود آمده عمیقتر شده و ممکن است صدمات بیشتری را به ناخن و سطح زیر آن وارد کند.
راههای پیشگیری و درمان سفید شدن ناخن و آسیب دیدن آن
1- دقت در نگهداری ناخن ها
حدود شش هفته بعد از آسیب دیدن ناخن، ممکن است، لکه یسفید برروی ناخن ظاهر شود. پس یعنی حدود 1 ماه و نیم پس از اینکه در یک نوشابه را با فشار برروی ناخن باز کرده و یا بر ناخنتان فشار آورده اید، لکه ظاهر می شود. برای پیشگیر از سفید شدن ناخن، از جویدن ناخن ها، استفاده از آنها برای بریدن چیزهای سخت و در کل فشار آوردن برروی آنها اجتناب نمایید. ناخن ها قادر به تحمل فشار زیاد نیستند.
2- لاک ناخنتان را عوض نمایید
بعضی اوقات ناخن شما با لاک ها و سایر وسایلی که برای ناخنتان استفاده می نمایید، سازگاری ندارد. بهمین منظور با تعویض آنها بهترین محصول برای ناخنتان را پیدا نمایید.
3- مصرف یک رژیم غذایی سالم
اگر می خواهید مطمئن شوید ناخن های شما مرتب و منظم و سالم می باشند (همچنین پوست و دندان و هرچیز دیگری مرتبط با شما)، پسرژیم غذایی سالمداشته باشید. خوردن سالم ضرری نداشته و می تواند باعث محکم شدن ناخن های شما شود هرچند لزوما لکه های سفید را برطرف نمی کند. خیلی از افراد معتقداند این سیاهی ناشی از کمبود روی، پروتئین و کلسیم نیست، اما به حرها رژیم غذایی سرشار از مکمل ها از جمله این مکمل ها فواید زیادی در پی دارد.
4- تمیز نگه داشتن ناخن ها
بعضی ها معتقداند سفید شدن ناخن ها ناشی از عفونت می باشد. از آنجا که نوع عفونت و میکروب عامل آن را مشخص نکرده اند، اما بنظر می رسد تنها راه پیشگیری از آن تمیز نگه داشتن دست می باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند،بلوک آ،طبقه سوم،کلینیک صدف
تلفن : 32240828 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نکاتی در مورد مراقبت از ناخن ها
تاریخ انتشار : 1395-07-10 -
سلامتی پوست ، مو و ناخن
تاریخ انتشار : 1390-02-05 -
سلامتی ناخن
تاریخ انتشار : 1390-02-01 -
کاشت ناخن
تاریخ انتشار : 1391-08-15 -
ریشه کنار ناخن را نکنید
تاریخ انتشار : 1392-01-18 -
برای ناخن سالم چه ویتامین هایی را مصرف کنیم
تاریخ انتشار : 1395-09-01 -
عفونت هایی که ناخن ها ممکن است دچار شوند
تاریخ انتشار : 1395-07-10 -
دلایل تغییرات در ظاهر ناخن ها
تاریخ انتشار : 1395-10-13تاریخ بروز رسانی : 1395-10-13 -
دلایل شکنندگی ناخن ها و درمان آن
تاریخ انتشار : 1397-07-18تاریخ بروز رسانی : 1398-11-26
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .